Groeit je vingerafdruk hetzelfde terug als je de huid eraf schaaft? Ja, dit komt door kleine, speenvormige uitsteekseltjes onder je huid. Deze transporteren zuurstof en voedingstoffen naar de opperhuid. Ze liggen vlak naast elkaar in lange rijen. Vooral in de huid van de voetzolen en handpalmen duwen ze tegen het huidoppervlak, waardoor er een patroon van huidlijnen (dermatoglyfen) ontstaat, dat de grip van je handen en voeten verbetert.

Dit lijnenpatroon (je vingerafdruk) verschilt per persoon en wordt daarom vaak als identificatiemiddel gebruikt. Als je huid op je vingertop beschadigd is, dan heeft dat geen invloed op de onderliggende dermale papillen, vandaar dat op de nieuwe huid gewoon weer dezelfde vingerafdruk zal ontstaan.

Toch hebben veel criminelen pogingen gedaan om hun vingerafdruk te veranderen. De bekendste is de Amerikaanse overvaller John Dillinger (zie film Public Enemies (2009) met Johnny Depp). Hij liet zijn vingertoppen in 1934 behandelen met zoutzuur. Een jaar later werd hij doodgeschoten bij z’n arrestatie. Uit onderzoek bleek dat inderdaad een deel van z’n vingerafdruk verdwenen was, maar er waren nog genoeg huidlijnen over om hem te kunnen identificeren.

vingerafdruk

Zie ook: Wanneer is men begonnen met het nemen van vingerafdrukken?

Bron: Quest najaar 2012