De maand februari heeft 28 of 29 dagen, maar er zijn uitzonderingsgevallen waarbij ook sprake was (en is) van een dag met als datum 30 februari.

Zweden en Finland
Zweden maakte aan het eind van de zeventiende eeuw plannen om over te gaan van de Juliaanse kalender naar de Gregoriaanse kalender. Men wilde deze vanaf het jaar 1700 geleidelijk invoeren door de schrikkeldagen voor de komende 40 jaar over te slaan. Zodoende was 1700 geen schrikkeljaar in Zweden, waartoe toen ook het tegenwoordige Finland behoorde. Maar ondanks het plan werden in 1704 en 1708 toch schrikkeldagen toegevoegd. Hierdoor gebeurde het dat de Zweedse kalender één dag voorliep op de Juliaanse kalender, maar nog steeds 10 dagen achterliep op de Gregoriaanse kalender. Deze verwarring werd verminderd door in 1712 één extra schrikkeldag toe te voegen, waardoor er in dat jaar in Zweden een datum van 30 februari ontstond en de Juliaanse kalender weer werd gevolgd. Deze dag komt overeen met 29 februari in de Juliaanse kalender en 11 maart in de Gregoriaanse kalender. Tot de overgang naar de Gregoriaanse kalender werd besloten in 1753. In dat jaar werd 17 februari gevolgd door 1 maart.

Sovjet-Unie
In 1929 werd in de toenmalige Sovjet-Unie een speciale revolutionaire kalender geïntroduceerd. Elke maand had 30 dagen. De overgebleven 5 of 6 dagen van het jaar waren maandloze vakantiedagen. In 1930 en 1931 zijn er dus in Rusland dagen geweest met een datum van 30 februari. In 1932 herstelde men de maanden in hun oude lengtes.

Ethiopië
Een kalendersysteem vergelijkbaar met dat van de Sovjet-Unie bestaat nog steeds in Ethiopië, waar er in een jaar 12 maanden van 30 dagen zijn en een dertiende maand met een variabel aantal dagen. In dat land is er met andere woorden elk jaar een 30e februari.

Romeinse Rijk
De geleerde Sacrobosco schreef in 1235 dat keizer Augustus een dag van februari afhaalde opdat de naar hem vernoemde maand augustus evenveel dagen zou hebben als de maand juli (vernoemd naar Julius Caesar).

Vanaf 45 voor (zijnde het begin van de Juliaanse kalender en het moment waarop de naam sextilis veranderde in het huidige augustus) tot 8 na Christus had februari in het Romeinse Rijk 29 dagen en in schrikkeljaren 30.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/30_februari