Hoe donkerder het brood, des te gezonder wordt vaak gedacht. Dit is echter niet in alle gevallen waar; er worden namelijk vaak gewoon kleurstoffen in het brood gedaan. In principe kan brood namelijk niet donkerder zijn dan volkoren. Brood wat heel donker is, is vaak witbloem wat gekleurd wordt met gebrande granen en gebrand voedsel is sowieso niet goed voor een mens.

De kleur op zich is dus zeker geen goede graadmeter om te weten of het brood veel vezels bevat. Brood dat wordt verrijkt met meel van mout is bijvoorbeeld ook bruiner van kleur. Meel van mout wordt bekomen door tarwe- en gerstkorrels te laten kiemen in een vochtige omgeving en vervolgens te roosteren of te branden. Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in maltose, waardoor moutmeel zoeter smaakt. Door het roosteren of branden wordt deze omzetting stopgezet en wordt het meel bruin. Door de toevoeging van 2 tot 6 % meel van mout wordt het brood donkerder maar bevat het niet noodzakelijk meer vezels. Dit brood lijkt volkoren, maar afgezien van de donkere kleur is het nagenoeg gelijk aan zijn witte variant.

Witbrood bevat dezelfde soorten vitamines, mineralen en voedingsvezels als bruin- en volkorenbrood, alleen bevatten bruin- en volkorenbrood méér van deze belangrijke voedingsstoffen. Witbrood wordt gemaakt van bloem, dit is het (fijngemalen) middelste gedeelte van de tarwekorrel. Witbrood is dus zeker niet ongezond, maar donkerder brood is ook niet direct een teken van gezonder brood.

Het verstandigste is om je eigen brood te bakken. Op die manier weet je zelf wat de ingrediënten zijn en het is nog lekker en vers ook!

brood gezond

Bronnen: http://www.metronieuws.nl/plus/bakker-van-eerd-tarwe-is-plofkip-onder-de-granen/SrZlks!GHD1vC9dHROjk/

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5146