Aspirine (officiele naam: Acetylsalicylzuur) is een veelgebruikte pijnstiller. Het middel was onder de merknaam Aspirine, of merkloos als acetylsalicylzuur, ofwel acetosal, voor de opkomst van paracetamol de meest gebruikte pijnstiller. Wat echter bij veel mensen niet bekend is, is dat aspirine nog andere effecten heeft.

Ten eerste heeft aspirine een (onomkeerbaar) effect op de bloedplaatjes en belemmert deze om samen te klonteren: het is een trombocytenaggregatieremmer. Het is dus eigenlijk geen “bloedverdunner”. Het effect op de bloedplaatjes kan al bij 1/4 aspirine optreden. Daarom wordt aan mensen die een beroerte of hartinfarct hebben gehad dit vaak voorgeschreven. Het vermindert de kans op herhaling met ongeveer 40%.

Ten tweede gaat aspirine tumorvorming tegen. Volgens onderzoeken zou het dagelijks slikken van een kleine dosis aspirine, gedurende 5 jaar, de kans op tumoren in slokdarm en darmstelsel met 20% a 30% doen afnemen.

aspirine isgezond

Ten derde blijkt uit een recentelijk onderzoek geweest dat als vrouwen 10 jaar lang iedere dag 100 milligram aspirine gebruiken, ze ook 10 procent minder kans hebben om astma te ontwikkelen. Voor vrouwen die te zwaar waren (een BMI hoger dan 30) had de aspirine geen effect. Wat opvallend is, is dat aspirine nooit gebruikt mag worden bij astma pati�nten, omdat het ernstige astma aanvallen kan veroorzaken. Naar het schijnt heeft acetylsalicylzuur ook een positieve werking tegen zwangerschaps-, darm-, hart- en vaatziekten.

Aspirine heeft ook een paar minder goede werkingen op het lichaam. Zo is het erg slecht voor de maag. Er kunnen maagklachten ontstaan bij gebruik of zelfs maagbloedingen. Bij hoge doseringen kan ook oorsuizen of doofheid ontstaan. Het is ook bewezen dat aspirine de testosteron aanmaak tijdelijk vermindert, maar dit heeft geen blijvende schade. Mensen en vooral ouderen die dagelijks Aspirine innemen lopen twee keer meer kans op de oogaandoening maculadegeneratie. Het leidt op den duur tot slechtziendheid. Echt gezond is aspirine dus niet, maar er zitten wel degelijk goede effecten aan het medicijn.

Bronnen:
http://www.nu.nl/news/1476949/151/Aspirine_kan_astma_voorkomen.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylsalicylzuur
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/333934/Onderzoek-dagelijkse-aspirine-kan-kanker-voorkomen.htm