Ooit een levende godin ontmoet? Het kan in Nepal. Daar leven diverse Kumari’s, jonge meisjes die worden vereerd als levende incarnaties van de hindoegodin Durga.

Kumari’s worden ‘uitgekozen’ door priesters als ze ongeveer vier jaar oud zijn. Er worden strenge eisen gesteld aan de potentiële godinnen. Zo moeten ze in perfecte gezondheid verkeren, en nog nooit bloed of tanden hebben verloren. Na de eerste selectie worden de meisjes aan een test onderworpen. Ze moeten een nacht alleen doorbrengen in een kamer vol afgehakte dierenkoppen. Een échte Kumari kent geen angst, dus wie geen kik geeft, is geslaagd voor de test.

Doorstaat een meisje alle tests, dan wacht haar een bijzonder leven. Zij komt in een tempel of paleis te wonen, gescheiden van haar familieleden. Op speciale dagen wordt zij rondgedragen in een draagstoel. Ook ontvangt zij bezoekers die haar aanbidden. Zij zit dan op een speciale troon, versierd met vergulde leeuwen. Vroeger kregen deze godinnen geen onderwijs, omdat men geloofde dat ze als godinnen alles al wisten. Maar tijden veranderen, dus nu volgen veel godinnen vaak lessen in hun paleis. Dit is belangrijk voor hun toekomst, want deze meisjes blijven niet altijd een godin.

Zij verliezen deze status als zij voor het eerst menstrueren, of op een andere manier hun ‘puurheid’ verliezen. Dan zijn ze weer een ‘gewoon’ meisje, en keren ze terug naar huis. Sommige mensen geloven dat het ongeluk brengt om met een ex-godin te trouwen, maar gelukkig vinden de meeste ex-kumari’s uiteindelijk wel een man.

kumari

Bronnen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kumari_%28children%29