Wordt jij ook altijd lichtelijk onpasselijk wanneer je vader op zaterdagavond een stinkend, overjarig kaasje op tafel zet? Geloof het of niet, maar het kan altijd erger. Het meest onwelriekende gerecht ter wereld komt uit Zweden, en het heet surströmming. Het gerecht bestaat uit halfvergane haring, in blik. In de blikjes gaat het rottingsproces door. De blikjes staan dan ook vaak een beetje bol. En ja, dat ruikt zo vies als dat het klinkt. De geur wordt vaak omschreven als rotte eieren of een stinkbom.

Het openen van de blikjes is een delicaat klusje. Door het gistingsproces staan de blikjes onder druk. Bij het openen kan de vis alle kanten op spatten. Dan zit je ineens met rottende vis op je kleren, geen fijn idee. Daarom wordt surströmming vaak in een emmer water geopend. Daarna wordt zij, vanwege de geur buiten opgegeten. Er bestaat ook een Noorse variant van het gerecht: rakfisk, ofwel rottende zeeforel.

Net als bij ‘onze’ haring zijn er speciale feestjes ter ere van nieuw gevangen vis. Die feestjes worden uiteraard ook buitenshuis gehouden. Volgens kenners heeft de vis een zoutige, maar ook milde en aangename smaak. De meeste mensen zullen deze vis nooit willen of kunnen proeven. Voor hen is de geur van de vis een té groot obstakel. Eet smakelijk!

surstromming

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming
‘Medvedev’