De snelheid van een draaiend helikopterblad ten opzichte van de omringende lucht (de luchtsnelheid) is ruwweg de som van de vliegsnelheid en de snelheid waarmee het blad ronddraait. Bij voorwaartse lucht ligt de luchtsnelheid van het voorwaarts bewegende blad dus hoger dan de snelheid van het blad dat naar achteren beweegt.

De snelheid van een punt op het uiteinde van het blad (de tip) is veel hoger dan de snelheid van een punt bij de wortel van het blad. Bij hoge vliegsnelheden nadert de luchtsnelheid bij de tip van het voorwaarts bewegende blad de geluidssnelheid, waardoor schokgolven kunnen ontstaan.

Tegelijkertijd staat het achterwaarts bewegende blad vrijwel stil ten opzichte van de omringende lucht, waardoor dit blad geen draagkracht meer leert. Om deze situatie te voorkomen vliegen helikopters over het algemeen niet harder dan ongeveer 300 kilometer per uur. Met speciale bladen kun je wel hogere snelheden halen.

helicopter2
‘s Werelds snelste helicopter is van Britse makelij: de Lynx ZB500, die voor militaire doeleinden wordt gebruikt. Tijdens een vlucht boven het Graafschap Somerset, waar de vliegmachines ook worden gemaakt, vestigde een exemplaar van dit type op 11 augustus 1986 het snelheidsrecord voor helicopers: 400, 87 km per uur. De hoog gewaardeerde Lynx helicopters worden nog steeds gebruikt door het Britse leger.

Zie ook:
Als de motor van een helikopter uitvalt, is het nog mogelijk om veilig te landen.

Bronnen:
Floor Pieters, Jasper van der Vorst en Stefan Oerlemans, Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (www.nlr.nl).
http://www.planet.nl/planet/show/id=74127/contentid=146290/sc=650954