Waarom stinkt je adem soms en hoe los je dit op?

Halitose is het moeilijke woord voor een slechte adem (halitus= adem/geur, osis=abnormaal). Tienduizenden Nederlanders hebben er last van. De stinkende geur ontstaat door bacterin. Het gaat om bacterin die vooral achter in je keel en diep in de groeven van je tong leven. Deze bacterin leven namelijk het liefst in zuurstofarme plekjes. Ze breken eiwitten af van het voedsel dat je eet en daarbij ontstaat zwavel. Dat is een stofje dat heel erg kan stinken.

Vroeger werd geadviseerd om kauwgom te eten, je mond met speciaal spoelsel te spoelen of je tong te schrapen. Dit helpt niet voldoende omdat de bacterin diep in de groefjes van je tong blijven zitten.

De oplossing die nu wordt gebruikt is om je mond zuurstofrijker te maken. Daar houden die bacterin niet van en daardoor zullen ze verdwijnen. Je kan bijvoorbeeld aan de tandarts of de mondhyginiste vragen wat de beste oplossing is.

Als je knoflook of iets anders gegeten heeft dat sterk ruikt dan heeft zuurstofrijker maken natuurlijk weinig zijn. Poetsen van je tanden en flossen helpt natuurlijk altijd mee.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=jvljpBsHrGmKvKcJcwsC


<-- terug