Bestaat er voedsel dat meer energie kost om te verteren dan het oplevert?

Op het internet circuleren weleens lijsten met producten die zogenaamd meer energie kosten om te verteren dan ze opleveren, maar volgens onderzoeker en ditist Jeanne de Vries van de Wageningen Universiteit bestaat dit niet.

"Al zit er wel wat in, dat het aantal calorien dat in onze voedingsmiddelentabellen staat in feite de bruto hoeveelheid is." Spijsvertering kost energie, kauwen ook. De werkelijke hoeveelheid calorien die een portie eten dus oplevert, is iets lager dan de cijfers in een tabel.

ijsblokjes geen
calorien

Als voorbeeld heeft De Vries het uitgerekend voor bleekselderij. "De vertering van bleekselderij kost per honderd gram ongeveer n calorie, maar dan blijven er dus nog 13 calorien over. Wat je ook eet, het resultaat blijft positief." Oke, maar wat als je nou producten eet die helemaal geen calorien bevatten? IJsblokjes bijvoorbeeld, of zand.

De Vries raadt dit af. "Ten eerste komt voor onverteerbare dingen als zand de spijsvertering nauwelijks op gang, dus kost dat minder energie. Ten tweede moet je ongeveer 7.000 calorien verbranden om 1 kg af te vallen. Met het eten van ijsblokjes verbruik je hooguit een paar calorien. Dat is dus verwaarloosbaar. Je kunt veel beter een uurtje gaan fietsen, daarmee verlies je ongeveer 500 calorien".

Bronnen:
Jeanne de Vries, Wageningen Universiteit
Quest najaar 2012


<-- terug