(3) Kopzorgen over Koeien

♦ ♦ ♦

Een oude boer overleed en liet 17 koeien na aan zijn drie zonen. In zijn testament schreef de boer dat zijn oudste zoon de helft, zijn middelste zoon 1/3, en zijn jongste zoon 1/9 van de koeien moest krijgen. De zonen, die niet met halve koeien wilden blijven zitten, probeerden dagenlang te bedenken hoeveel koeien ieder van hen moest krijgen.
Op een dag kwam hun buurman voorbij om te kijken hoe de jongens het deden na hun vaders dood. De drie vertelden hem over hun probleem. Na een tijdje nagedacht te hebben, zei de buurman: “Ik ben zo terug!” Hij ging weg, en toen hij terugkwam, konden de drie zonen de koeien verdelen volgens de wens van hun vader, en wel zo dat elk van hen een geheel aantal koeien kreeg.

Wat was de oplossing van de buurman?

Antwoord

De buurman leende een extra koe, om het totaal aantal koeien 18 te maken. De oudste zoon kreeg toen 1/2 van 18 is 9 koeien. De middelste zoon kreeg 1/3 van 18 is 6 koeien, en de jongste zoon kreeg 1/9 van 18 is 2 koeien. Omdat 9+6+2 = 17, konden de koeien dus tussen de drie broers verdeeld worden op zo’n manier dat de geleende koe over bleef en teruggebracht kon worden naar zijn eigenaar.

Bron: Puzzlesite