Weetjes over stations, de trein en de Nederlandse Spoorwegen.

De trein. De ene persoon heeft er een hekel aan en de andere ook ;-). Toch bestaat de NS al lang en zijn er veel dingen veranderd / verbeterd. Voor mensen die geinteresseerd zijn in alles op en rond het spoor hier een lijst met allemaal interessante weetjes en feiten.

Treinen
Er zijn veel verschillende treinen op het Nederlandse spoor. De meest voorkomende zijn echter de volgende:
sprinter sgm
SGM (Sprinter)
Het Stadsgewestelijk Materieel (SGM) of Sprinter (officieel ook wel aangeduid als Plan Y of Elektrisch Materieel '74) is het eerste Nederlandse spoorwegmaterieel dat specifiek is ontwikkeld voor stadsgewestelijk vervoer. De sprinter moest snel kunnen optrekken en een comfortable snelle instap hebben. Recentelijk zijn alle sprinters vernieuwd en hebben ze andere kleuren gekregen.
Sinds 1975. Topsnelheid: 125 km/u.
mat 64
Mat '64
Materieel '64 (Mat '64), ook wel Standaard Stoptrein genoemd, is elektrisch treinmaterieel van de Nederlandse Spoorwegen. Het heeft net als het inmiddels buitendienst gestelde Materieel '54 (Hondekop) een bolle neus ter bescherming van de machinist. De (niet zo bekende) bijnaam van deze trein is Apekop, echter noemen mensen die erin zitten het meestal: wrak, troep of vooroorlogse trein. Er zijn verschillende types van: Plan T en Plan V. Plan T staat bekend om zijn vliegtuigopstelling van de stoelen (waarbij de NS waarschijnlijk is uitgegaan van een gemiddelde passagierlengte van 1.60m) en is ook te herkennen aan de grijs geschilderde raampjes van de cabine. Plan V heeft normale 4 zits bankjes en geel geschilderde raampjes.
Sinds 1964. Topsnelheid: 140 km/u.
dd-ar dubbeldekker
DD-AR
DD-AR is een materieelserie van de Nederlandse Spoorwegen. De afkorting staat voor DubbelDeks AggloRegio materieel. Volgens velen de lelijkste trein, zowel interieur als exterieur. Er bestaan verschillende versies. De trein wordt meestal geduwd/getrokken door een loc. Later werd er de mDDM ontwikkeld die fungeerde als loc, maar waar ook mensen in vervoerd konden worden.
Sinds 1991.
koploper
ICM (Koploper)
De Koploper, Intercitymaterieel (ICM) of Plan Z is een treinstel van NS Reizigers dat voornamelijk gebruikt wordt in intercitytreindiensten. De koploper staat bekend om de doorloopkoppen, dat het mogelijk maakte om tijdens de reis de hele trein door te kunnen lopen. De doorloopkoppen worden sinds 31 oktober 2005 niet meer gebruikt. Als reden is gegeven dat er door reizigers en treinpersoneel te weinig gebruik van werd gemaakt. Er waren ook vaak technische problemen mee. De Koploper was de eerste Nederlandse trein waar vanaf de bouw behalve het gebruikelijke vis-à-vis (met de banken tegenover elkaar) ook de coachopstelling (met de banken achter elkaar) werd toegepast. Bovendien staan de zitplaatsen in de tweede klas ook nog eens verder uit elkaar dan bij andere treinen. Iedere reiziger (behalve bij ICM-0) heeft de beschikking over een kleine ventilator en boven de ramen zitten leeslampen die de reizigers zelf kunnen in- en uitschakelen.
Sinds 1977. Topsnelheid: 160 km/u.
dd-irm dubbeldekker
DD-IRM
DD-IRM staat voor dubbeldeks interregiomaterieel. Dit materieel had bij aflevering de naam Regiorunner. Deze dubbeldekkers van de Nederlandse Spoorwegen waren bedoeld voor het rijden van interregiotreinen. Bijnamen zijn: "Doedelzak", vanwege het zoemende geluid door de apparatuur dat het treinstel gebruikt en minder bekend: "Bizon" of "Banketstaaf". Kenmerkend voor veel DD-IRM-treinstellen zijn de piepende koppelingen die bij elke oneffenheid van zich laten horen, maar de airco en de comfortabele stoelen maken veel goed.
Sinds 1994. Topsnelheid: 200 km/u.

De maximale baansnelheid in Nederland is 140 km/u.

Stations
Totaal zijn er in Nederland 386 stations die gebruikt worden. Een volledige lijst van alle stations vindt u hier.

 • De grootste gemeente van Nederland (aan inwoners) zonder spoorwegstation is Westland. Deze gemeente telt echter geen grote plaatsen. Tot 1970 reed hier een goederentrein, zie Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij.
 • De grootste stad in Nederland zonder spoorwegstation is Amstelveen, hoewel deze stad wel sneltramhaltes heeft aan de Amstelveenlijn van de Amsterdamse metro en het voormalige spoorwegstation nog overeind staat. Tot 1950 reed er nog een passagierstrein naar Amstelveen, zie Haarlemmermeerspoorlijnen.
 • Andere grote plaatsen in Nederland zonder spoorwegstation zijn: Ridderkerk, Spijkenisse (hoewel deze stad wel drie stations heeft aan de Rotterdamse metro); Oosterhout (Noord-Brabant) (hoewel deze plaats wel aan beide zijden spoorwegverbindingen heeft met industrieterreinen); Nieuwegein (hoewel deze plaats wel haltes heeft aan de Utrechtse sneltram), Zeist (het station Driebergen-Zeist ligt in Driebergen en de spoorlijn naar Zeist is in 1972 opgeheven), Terneuzen (Terneuzen heeft alleen een goederenspoorlijn) en IJmuiden (de spoorlijn naar IJmuiden wordt sinds 1998 niet meer gebruikt)
 • De grootste plaats in Nederland zonder enige vorm van spoorvervoer nabij is Drachten in de gemeente Smallingerland. Deze situatie is in 1985 ontstaan na sluiting van de Philipslijn.

  cta

  De Nederlandse Spoorwegen
  N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS) is het nationale spoorwegbedrijf van Nederland, een voormalig semi-overheidsbedrijf met een N.V. status. Het in 1968 door Gert Dumbar en Ren van Raalt ontworpen logo van de NS staat voor: (< >) heen en terug; en (= midden) het spoor.

 • In 1995 bij de verzelfstandiging ging het beheer over naar de taakorganisaties NS Railinfrabeheer, NS verkeersleiding, Railned. De NS heeft sindsdien als doel reizigersvervoer en exploitatie van statoins. Het spoorwegnet valt onder handen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (ProRail).

 • Gemiddeld vervoert NS zo'n 1,1 miljoen reizigers per dag verdeeld over 4500 treinritten.

 • De NS is ook buiten Nederland actief geworden:
  * Nedkoleje – een samenwerkingsverband met de Poolse staatsspoorwegen (PKP). Het bedrijf exploiteert treinen in West-Pommeren.
  * NedRailways – werkt met Serco samen als uitvoerder van de spoorconcessies Merseyrail en Northern Rail in Engeland.

 • Voorts is NS bedenker van de HSL-Zuid, HSL-Oost en Zuiderzeelijn. NS is zelf nooit een voorstander geweest van de Betuweroute maar werd hiervoor door het Rijk onder druk gezet. NS zag meer in het verbeteren van de oude Betuwelijn.

 • Van 1919 tot 2000 had NS een eigen politiedienst met opsporingsbevoegdheid, de Spoorwegpolitie. In 2000 is deze als Dienst Spoorwegpolitie opgegaan in het Korps Landelijke Politiediensten.


 • <-- terug