Het weer op Koninginnedag 2009.

Sinds 1949 wordt Koninginnedag meestal op 30 april gevierd (voorheen 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina). In deze tijd van het jaar kan het weer zeer verschillend zijn, zo blijkt uit de statistieken van het weer op deze dag. Het kan guur weer zijn met regen en een koude noordwesten wind, maar het kan ook warm en zonnig zijn. Acht keer is het voorgekomen dat het warmer dan 20 graden werd. De warmste Koninginnedag beleefden we in 1993 toen op veel plaatsen 26 tot 28 graden werd bereikt. Ook warm was deze dag in 1952 met temperaturen van 25 tot 27 graden, terwijl 1990 ook een fraaie Koninginnedag had met in het zuiden ruim 23 graden. In zestien andere jaren was het wel zonnig, maar bleef de temperatuur iets of soms ruim onder 20 graden.

Een gure noordwester of noordenwind kan de temperatuur in deze tijd van het jaar ondanks de zon ook heel laag houden. Koninginnedag begint dan vaak met vorst; zo vroor het in 1971 's ochtends plaatselijk meer dan 5 graden. Ook in 1996 begon de feestdag met lichte vorst, maar overdag werd het bij zonnig weer toch nog 12 tot 16 graden. Heel koud en guur met niet alleen een harde wind, maar ook regen-, hagel- of onweersbuien was Koninginnedag in 1956, 1970 en 1979. In 1970 was het gewoon koud met temperaturen tussen de 7 en 9 graden. Ook kan het op Koninginnedag flink onweren. Tien keer onweerde het wel ergens in het land, op uitgebreide schaal vooral in 1955, 1973 en 2004.

koninginnedag regen

Een grotendeels of volledig verregende Koninginnedag kwam slechts zes keer voor, waarbij de ergste regen zich meestal beperkte tot een deel van het land. Zo regende het op 30 april 1991 in Limburg 21 uur achtereen bij een temperatuur van 9 graden, terwijl het noorden van het land het droog hield en Friesland zelfs 8 uur zon registreerde. Zowel in 1989 als in 1990 waren de verschillen in het weer tussen de ochtend en de rest van de dag groot: Koninginnedag begon toen met dichte mist, maar in de loop van de ochtend brak de zon door waarna het alsnog een zeer zonnige feestdag werd.

Op Koninginnedag kan het weer dus van jaar tot jaar sterk uiteenlopen, zoals karakteristiek is voor het grillige weer in april. Gemiddeld over vele jaren mogen we op die dag een middagtemperatuur verwachten van ongeveer 14 graden, maar veel zegt dat niet. Onder extreme omstandigheden is de temperatuur die dag in Nederland bij regen en wind ook wel eens onder de 8 graden gebleven of bij zonnig weer kan de temperatuur in de tweede helft van april tot ruim 30 graden oplopen.

koninginnedag zon

Koninginnedag 1999 was met 13,8 uur zon in De Bilt een van de zonnigste van de 20e eeuw. Bovendien was de feestdag met temperaturen rond 20 graden zeer aangenaam. Door de geringe relatieve vochtigheid van de lucht (minimaal rond 20%!) konden de festiviteiten plaatsvinden tegen het decor van een diep blauwe hemel. In 2000 was de feestdag met weinig zon en temperaturen tussen 14 en 18 graden niet zo fraai. Op veel plaatsen vielen flinke regen- en onweersbuien met lokaal 30 mm neerslag. In 2001 was de feestdag een stuk aangenamer met veel zon en temperaturen tot 20 graden. Koninginnedag was in 2002 een grijze dag met vooral in de ochtend geruime tijd regen, veel wind en temperaturen rond 13 graden. De laatste warme Koniginnedag beleefden we in 2004 toen op 30 april 21 tot 25 graden werd gemeten. De dag eindige echter met natuurlijk vuurwerk: in de namiddag ontstonden zware onweersbuien met hagel en windstoten die in het zuiden plaatselijk 50 mm opleverden en aanleiding gaven tot wateroverlast. Koninginnedag 2006, (in dat jaar op 29 april, was de koudste sinds 1985. In De Bilt kwam de temperatuur die dag niet hoger dan 11,4 en op 30 april niet hoger dan 11,5 graden. Bovendien vielen er buien, soms met hagel en onweer. In 2007 was Koninginnedag weer eens vrij warm met temperaturen tussen 15 en 22 graden.

Koninginnedag 2009

Volgens de laatste inzichten ziet de verwachting voor Koninginnedag er uitstekend uit. Donderdag ligt een hogedrukgebied boven Scandinavi waardoor een volgende storing boven Engeland slechts traag onze kant op zal komen. Voor deze storing uit wordt met een zuidoostelijke stroming drogere en vrij warme lucht aangevoerd.

Weersverwachting voor Koninginnenacht:

Tijdens Koninginnenacht zijn er brede opklaringen en blijft het droog. Wel kan er hier en daar mist of een mistbank gaan ontstaan. Het waait nauwelijks en het koelt af naar 3 tot 7 graden tegen de ochtend.

Weersverwachtig voor Koninginnedag:

Op Koninginnedag is er met name in de ochtend flink wat ruimte voor de Oranjezon en blijft het droog. In de middag krijgt de Oranjezon concurrentie van meer bewolking en bestaat er in het zuiden en zuidwesten kans op een lokale bui. In Apeldoorn blijft het droog. Er wordt een maximumtemperatuur verwacht van omstreeks 18 graden. De wind komt uit het zuidoosten en is slechts zwak tot matig.

Bronnen:
http://www.knmi.nl/VinkCMS/explained_subject_detail.jsp?id=4027
http://www.koninginnedagradar.nl


<-- terug