ÔĽŅ Meesterbrein | Bestaat er voedsel dat meer energie kost om te verteren dan het oplevert?

Bestaat er voedsel dat meer energie kost om te verteren dan het oplevert?

Op het internet circuleren weleens lijsten met producten die zogenaamd meer energie kosten om te verteren dan ze opleveren, maar volgens onderzoeker en diŽtist Jeanne de Vries van de Wageningen Universiteit bestaat dit niet.

"Al zit er wel wat in, dat het aantal calorieŽn dat in onze voedingsmiddelentabellen staat in feite de bruto hoeveelheid is." Spijsvertering kost energie, kauwen ook. De werkelijke hoeveelheid calorieŽn die een portie eten dus oplevert, is iets lager dan de cijfers in een tabel.

ijsblokjes geen
calorieŽn

Als voorbeeld heeft De Vries het uitgerekend voor bleekselderij. "De vertering van bleekselderij kost per honderd gram ongeveer ťťn calorie, maar dan blijven er dus nog 13 calorieŽn over. Wat je ook eet, het resultaat blijft positief." Oke, maar wat als je nou producten eet die helemaal geen calorieŽn bevatten? IJsblokjes bijvoorbeeld, of zand.

De Vries raadt dit af. "Ten eerste komt voor onverteerbare dingen als zand de spijsvertering nauwelijks op gang, dus kost dat minder energie. Ten tweede moet je ongeveer 7.000 calorieŽn verbranden om 1 kg af te vallen. Met het eten van ijsblokjes verbruik je hooguit een paar calorieŽn. Dat is dus verwaarloosbaar. Je kunt veel beter een uurtje gaan fietsen, daarmee verlies je ongeveer 500 calorieŽn".

Bronnen:
Jeanne de Vries, Wageningen Universiteit
Quest najaar 2012


<-- terug